Formfranska
Gott att rosta


50gr jäst
5dl jummt vatten
1dl god olivolja
1msk flingsalt
2 tsk honung
2 tsk bröd sirap
2dl durum vetemjöl
ca 10dl vetemjöl special


200 grader i ca 20-25 minuter


Rör ut jästen i litet av det 37C ljumma vattnet
Tillsätt salt, honung, sirap o olivolja.

Blanda mjölsorterna väl och kör i maskin till en smidig deg.
Låt jäsa på dragfriplats i ca 40 min tills den är dubbelt så stor.

Knåda lite grann och dela i två bitar som du kavlar ut försiktigt till en rektangel som du viker in långsidorna och formar till en limpa. Lägges i en smord avlång sockerkaksform med skarven ner, som du bröar med antingen vallmofrö eller mjöl. 

Sätt på ugnen.. Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö ev på flingsalt.
Gräddas i 20-25 min i 200 grader varm ugn


Låt svalna en stund innan du tar dem ur formen.
Lägges sedan på galler.


Mums*






Häxan på Gläntans vår bröd

4 dl friskt källvatten
25 gr av den finaste jästen
1,5 tsk fin stött bergsalt
8-9 dl av finaste mjöl sort
(1 näve vår örter, ex rosmarin el persilja)
(1 näve riven stark ost)

Så värmer du omsorgsfullt det friska källvattnet till fingervärme. 
Rör ut jästen i källvattnet, tills det löser sig.
Blanda så i det finstötta bergs saltet.

Rör ner mjölet i degvätskan, blanda med kraft och envishet till en lös men smidig deg.

Låt jäsa under din vackraste bakduk i goda energier under 1-1,5 timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Smöra en plåt och häll försiktigt ut degen, forma försiktigt till en rund vacker form. Pudra lite mjöl över.

Låt jäsa i 15 min till.

Grädda mitt i ugn i 15 minuter, sänk sedan till 125 grader & grädda ytterligare i ca 40 minuter.

(Vill du festa till det så strör du hackade färska örter & ost över brödet när det är femton minuter kvar av tiden)









Frallor på häxans vis
ca 50st

50g färsk jäst
1,5 tsk fint salt
1 msk ekologisk oliv olja
ca 8dl rågsikt
ca 1 l vetemjöl
ca 1 l vetemjöl special

Gör som vanligt :) Värm vattnet till 37 grader C och rör ut jästen med lite av det.
Häll i resten av vattnet och oliv oljan.
Blandas väl och ihärdigt till degen släpper kanterna på degbunken. Ta alltid hellre lite för lite mjöl än för mycket, annars riskerar du torrt bröd. Häll alltid i lite mjöl i taget :)
Låt jäsa övertäckt i goda energier i 30 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda tills degen blir trevlig att samarbeta med. Lite kletig ska den vara, så där så att du kan känna en viss frustration men ändå så att du fortfarande är vid gott mod ;)

Dela degen i två stora bitar. (Blir lättare att hantera)
Lägg undan den ena biten och dela den andra degen i fem bitar.
Så formar du varje deg bit till en avlång bit och skär med vass kniv fyra bitar.
Putta varje degbit i lite mjöl och lägg på plåt.
Sätt ugnen på 225 C
Låt jäsa ytterligare i 30 min dragfritt och i goda energier.


Grädda mitt i ugn i ca 10 minuter. Ska vara bleka som källarfranska ungefär. 
Låt svalna på galler under bakduk.